Pocetna
Untitled Document


Studijski program Racunarstvo i informatika

Vec više od trideset godina Elektronski fakultet obrazuje kadrove iz oblasti Racunarstva i informatike. Znacajno iskustvo, dobri kadrovski potencijali, solidna opremljenost, kao i cinjenica da vecina uspešnog informatickog kadra u regionu potice sa našeg fakulteta, ukazuju na to da je studijski program Racunarstvo i informatika, ciji je nosilac Katedra za Racunarstvo, pravi izbor za mlade ljude željne znanja i dobre karijere. U poslednjoj dekadi pri prijavljivanju kandidata za prijemni ispit najveše interesovanje iskazano je upravo za smer Racunarska tehnika i informatika, koji danas prerasta u novi studijski program - Racunarstvo i informatika.

Studijski program Racunarstvo i informatika ukljucuje oblasti projektovanja softvera i hardvera sistema za razlicite primene, obradu i organizovanje informacija, upravljanje razlicitim tipovima informacija, razvoj i primenu informacionih tehnologija, projektovanje inteligentnih sistema, traženje i pribavljanje informacija za razlicite namene, razvoj interakcije coveka i racunara, kao i razvoj i korišcenje racunarskih komunikacija. U okviru ovog studijskog programa predvideni su sledeci smerovi:

  • Racunarsko inženjerstvo (RI)
  • Informacione tehnologije (IT)
  • Softversko inženjerstvo (SI)

Prilikom rada na nastavnim planovima i programima za studijski program, Katedra za Racunarstvo u okviru Elektronskog fakulteta uzela je u obzir potrebe racunarsko-informaticke industrije u zemlji i regionu, raspoložive kadrovske potencijale na Katedri i Elektronskom fakultetu, kao i preporuke koje su date u dokumentu “Computing Curricula 2004, A Guide to Undergraduate Degree Programs in Computing”, koji je plod rada tri najznacajnija svetska profesionalna udruženja (Association for Computing - ACM, Association for Information Systems - AIS i IEEE Computer Society - IEEECS). ACM, AIS i IEEE-CS preporucuju postojanje ovakvih smerova i pod ovim nazivima oni postoje i na najznacajnijim svetskim univerzitetima. S obzirom da je Elektronski fakultet bio institucija koordinator velikog medunarodnog projekta za inoviranje nastavnih planova i programa u oblasti Racunarskih nauka koji je finansiran od strane Evropske Komisije (Innovation of Computer Science Curriculum in Higher Education - http://tempus.elfak.ni.ac.yu), iskustva i znanja stecena radom na ovom projektu ugradena su u novi studijski program. Intenzivna medunarodna saradnja nastavnika i saradnika Katedre za Racunarstvo omogucila je i realizaciju programa mobilnosti studenata, tako da znacajan broj studenata ovog studijskog programa ima šansu da tokom studija boravi i radi u nekoj od poznatih evropskih visoko-obrazovnih institucija. Jedna od odlika studija je i sticanje prakticnih iskustava radom na realnim projektima zajedno sa nastavnicima i saradnicima, kao i ukljucivanje studenata u naucno-istracivacki rad. Posebna pogodnost je što ce u okviru redovne nastave studenti imati priliku da se pripreme i za sticanje razlicitih sertifikata poznatih svetskih softverskih i hardverskih kompanija, sto ce im omoguciti vecu vrednost na tržištu rada.

Studenti koji diplomiraju na studijskom programu Racunarstvo i informatika uspešno nalaze mesto u najpoznatijim domacim i svetskim kompanijama, jer se nudi veliki broj poslova na kojima se zahtevaju znanja vezana za projektovanje softvera i hardvera racunarskih sistema, kao i za primenu informacionih tehnologija. Takode se pružaju i dobre mogucnosti za nastavak školovanja na doktorskim studijama, kako u zemlji, tako i na poznatim svetskim univerzitetima. Znacajan je broj onih koji dobijaju prestižne medunarodne stipendije.
  Pocetna : O nama : Laboratorije : Nastavnici i saradnici : Obrazovanje : Nastava : Obavestenja : Linkovi :
 
 
© 2006 copyright Computer Science Department, Faculty of electronic engineering, Nis