Pocetna
Katedra za Ra?unarstvo


Katedra za Racunarstvo

Misija Katedre za Racunarstvo je

  • Obrazovanje buducih inženjera racunarstva za obavljanje poslova vezanih za projektovanje hardvera i softvera u industriji, kao i u akademske svrhe,


  • Kreiranje znanja o fundamentalnim principima racunarskih nauka i inovativnim tehnologijama kroz istraživacke naucne i tehnološke projekte,


  • Služba sredini na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou iskazana kroz eticke principe i odgovornosti profesiji i društvu kome pripadamo.


Katedra za Racunarstvo osnovana je 1969. godine pod nazivom &ldquoKatedra za kibernetiku&rdquo. Iste godine je po prvi put na Elektronskom fakultetu u Nišu uveden predmet &ldquoProgramiranje&rdquo. U toku razvoja Katedre, 1971. godine Katedra postaje &ldquoKatedra za obradu podataka&rdquo. Jedan od prvih racunara na Katedri, IBM 1130, instaliran dve godine nakon osnivanja, 1971. godine. Za proteklih 37 godina Katedra za Racunarstvo stvorila je i razvila sopstveni nastavnicki kadar koji cine 10 nastavnika, 17 asistenata i 5 saradnika.

Katedra za Racunarstvo, Elektronskog fakulteta u Nišu, nudi najace obrazovne i istraživacke delatnosti u regionu. Kljuc uspeha Katedre leži u multidisciplinarnosti nastavnika i saradnika Katedre na polju racunarskih nauka, pocev od projektovanja i razvoja softverskih i informacionih sistema, preko naprednih sistema sa ugadenom veštackom inteligencijom i velikih mrežnih sistema, kao i projektovanja racunarskog hardvera opšte i specificne namene. Nastavnici i saradnici Katedra za Racunarstvo svake godine publikuje veliki broj medunarodnih radova iz oblasti racunarstva i informatike i ucestvuju na medunarodnim i domacih projekatima.

Svake godine veliki broj studenata iz regiona i šire dolazi na Elektronski fakultet privucen reputacijom Fakulteta, velikim brojem obrazovnih mogucnosti i usmerenja, kao i mogucnostima koje se pružaju nakon završetka fakulteta. Katedra za Racunarstvo je otvorena za one koji planiraju da krenu putem racunarskih nauka uspešno vodeni iskusnim nastavnicima i saradnicima. Bliskost Katedre industriji zahteva od nastavnika i saradnika posvecenost naucno-istraživackom radu i obrazovnim delatnostima, što je garancija savremene i kvalitetne racunarske edukacije.
  Pocetna : O nama : Laboratorije : Nastavnici i saradnici : Obrazovanje : Nastava : Obavestenja : Linkovi :
 
 
© 2006 copyright Computer Science Department, Faculty of electronic engineering, Nis